Decizia lui Merrick Garland, procurorul general al SUA, a venit după ce Donald Trump și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024. De altfel, Garland a declarat că ”pe baza evoluțiilor recente, inclusiv a anunțului fostului președinte (Trump) și a intenției actualului președinte (Biden) de a candida, am ajuns la concluzia că această hotărâre este în interesul public”.

Cele două investigații vor fi supervizate de Jack Smith, fost procuror-șef al tribunalului special de la Haga, care a anchetat crimele de război din Kosovo. Potrivit procurorului general, Smith ”și-a construit reputația de procuror imparțial și determinat”.

Departamentul de Justiție (DOJ) a acceptat la începutul lui septembrie să numească un ”arbitru special”, la cererea lui Donald Trump. Avocații fostului președinte au dat semnale în ultimele săptămâni că numirea va îngreuna anchetele.

De la debutul investigațiilor, Trump a declarat în repetate rânduri că ele sunt motivate politic. Chiar și în discursul în care a anunțat că intră în cursa electorală din 2024 a subliniat că este o “victimă” a sistemului de justiție.

Donald Trump este cercetat pentru rolul pe care l-a avut în insurecția de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, când un grup de suporteri de-ai săi au întrerupt procesul în care era certificată victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale. Șeful comisiei parlamentare de anchetă a afirmat că insurecția a fost “punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat”.

În cealaltă cauză, este cercetat pentru că a depozitat ileagl documente confidențiale din perioada în care a fost președinte, la reședința sa din Mar-a-Lago. În luna august s-a înregistrat un precedent pentru justiția americană, întrucât a fost prima dată când o proprietate a unui fost președinte a fost percheziționată. 

Sursa: CNN
Sursa Foto: Departamentul de Justiție

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday