Judecătorul districtual care a blocat prevederile-cheie din “Legea privind libertatea individuală”, cunoscută sub numele Stope WOKE Act a explicat că măsura este “pozitiv distopică” și ar fi impus ilegal profesorilor din universitățile publice să se autocenzureze. “Primul Amendament nu permite statului Florida să-și cenzureze profesorii universitari și să-și impună propriile puncte de vedere, aruncându-ne astfel pe toți în întuneric’’, a scris judecătorul în motivarea sentinței, adăugând că în loc să combată ideile <<woke>> cu opinii contradictorii, statul a ales să elimine o parte a dezbaterii”. Woke este un termen folosit pentru activitatea de activism împotriva rasismului, a urii și a discriminării.

Hotărârea a venit în urma mai multor procese intentate de profesori și studenți, care au susținut că legislația echivalează cu o interdicție pentru profesori de a susține anumite concepte de rasă și gen. În schimb, avocații statului au argumentat că Florida are puterea deplină de a restricționa ceea ce profesorii din universitățile publice, în calitate de angajați ai statului, pot spune în sălile de clasă.

Promovată la finalul anului trecut și în final promulgată de guvernatorul Ron DeSantis, legea a jucat un anume rol în realegerea acestuia la conducerea statului Florida, dar arată și faptul că noua speranță a republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024 nu este foarte diferit în privința principiilor față de rivalul său proiectat, Donald Trump. Despre DeSantis (44 de ani), unii comentatori politici au spus că reprezintă “Trumpismul fără Trump”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday