Marea Baltică. Procurorii suedezi au descoperit urme de explozibil și “obiecte străine” în locul unde au fost rupte conductele Nord Stream. Descriu incidentul drept “un grav act de sabotaj”, fără a identifica un vinovat.

Procurorul suedez Mats Ljungqvist a declarat că în zona conductelor Nord Stream unde au fost depistate scurgeri, în luna septembrie, au fost descoperite urme de explozibili și “obiecte străine”. Cu toate acestea, coordonatorul anchetei nu a precizat cum explozibilii au ajuns în apropierea gazoductelor sau cine este responsabil pentru acul de sabotaj. S-a limitat să spună că investigația continuă. 

Este un serios caz de sabotaj, iar daunele provocate conductelor care transportă gaze naturale, ca urmare a detonării de explozibili, au fost documentate la scară largă”, a mai transmis Ljungqvist.

Reamintim, la sfârșitul lunii septembrie, o serie de explozii au cauzat scurgeri din conductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, care transportă gaze naturale din Rusia către Europa (Germania). Unii oficiali europeni nu s-au abținut de la tragerea la răspundere a Rusiei pentru incident, pe care l-au numit “act de sabotaj”, deși investigațiile autorităților încă nu s-au încheiat cu o concluzie clară. Moscova a negat orice fel de implicare.

The Washington Post observă că, deși incidentul din Marea Baltică a provocat temeri privind alimentarea cu gaze naturale a Europei, impactul asupra aprovizionării a fost limitat, mai ales pentru că Uniunea Europeană începuse deja să se îndepărteze de importurile din Rusia, ca urmare a războiului în Ucraina. 

Surse alternative: Deutsche Welle, The Washington Post

Folosim cookies