Procurorul suedez Mats Ljungqvist a declarat că în zona conductelor Nord Stream unde au fost depistate scurgeri, în luna septembrie, au fost descoperite urme de explozibili și “obiecte străine”. Cu toate acestea, coordonatorul anchetei nu a precizat cum explozibilii au ajuns în apropierea gazoductelor sau cine este responsabil pentru acul de sabotaj. S-a limitat să spună că investigația continuă. 

Este un serios caz de sabotaj, iar daunele provocate conductelor care transportă gaze naturale, ca urmare a detonării de explozibili, au fost documentate la scară largă”, a mai transmis Ljungqvist.

Reamintim, la sfârșitul lunii septembrie, o serie de explozii au cauzat scurgeri din conductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, care transportă gaze naturale din Rusia către Europa (Germania). Unii oficiali europeni nu s-au abținut de la tragerea la răspundere a Rusiei pentru incident, pe care l-au numit “act de sabotaj”, deși investigațiile autorităților încă nu s-au încheiat cu o concluzie clară. Moscova a negat orice fel de implicare.

The Washington Post observă că, deși incidentul din Marea Baltică a provocat temeri privind alimentarea cu gaze naturale a Europei, impactul asupra aprovizionării a fost limitat, mai ales pentru că Uniunea Europeană începuse deja să se îndepărteze de importurile din Rusia, ca urmare a războiului în Ucraina. 

Surse alternative: Deutsche Welle, The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday