Reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului European și-au dat acordul pentru demararea proiectului de dezvoltare a sistemului de internet prin satelit, prezentat de Comisia Europeană în luna februarie 2022.

Inițiativa vine pe fondul preocupărilor oficialilor europeni privind progresele militare făcute de Rusia și China în spațiu, precum și în contextul creșterii numărului de lansări de sateliți pe orbita joasă a planetei.

Dezvoltarea propriei rețele va crește gradul de securitate, prin renunțarea la furnizorii străini, și va permite UE să accelereze implementarea serviciilor de internet de mare viteză în Europa și apoi în Africa. 

Pentru a finanța proiectul, Comisia Europeană plănuiește să redirecționeze aproximativ 2,4 miliarde de euro din alte programe europene și să folosească fondurile altor proiecte, care nu au fost cheltuite. Este de așteptat ca sectorul privat să asigure diferența de 3,6 miliarde de euro. 

Dezvoltarea inițială și lansarea sateliților ar putea începe anul viitor, iar un serviciu complet de criptare de nivel înalt ar fi gata în 2028. Reuters mai scrie că sistemul de internet prin satelit ar putea duce la construirea și lansarea pe orbită a 170 de sateliți, între 2025 și 2027.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday