Tribunalul Districtual din Haga a ajuns la concluzia că avionul MH17 s-a prăbușit după ce a fost lovit de o rachetă lansată de pe un câmp din estul Ucrainei. Judecătorii au mai constatat că Rusia deținea ”controlul” asupra separatiștilor din estul Ucrainei, în 2014. Conform instanței, a fost o acțiune deliberată de doborâre a unui avion, chiar dacă separatiștii voiau să doboare un avion un militar, nu o aeronavă civilă.

Patru persoane au fost judecate în acest proces. Trei dintre acestea sunt ruși: Igor Girkin, fostul ”ministru al apărării” al administrației proruse din autodeclarată Republica Populară Donețk, generalul-maior Serghei Dubinski și colonelul Oleg Pulatov. Al patrulea suspect este un ucrainean, Leonid Kharchenko. Toți patru au susținut că sunt nevinovați. Igor Girkin, care la acea vreme era unul dintre politicienii importanți din Donbas, a declarat într-un interviu că simte o ”responsabilitate morală” pentru decesul pasagerilor.

Instanța olandeză i-a găsit vinovați pe trei dintre cei patru suspecții principali că au participat la doborârea cursei Malaysian Airlines MH17, doi foști militari în Armata Rusă și un fost lider separatist ucrainean. Tribunalul i-a condamnat la închisoare pe viață. O a patra persoană a fost achitată. Totuși, este foarte puțin probabil ca vreuna dintre persoanele condamnate să fie închise, deoarece suspecți au fost judecați în lipsă. Niciunul dintre nu a fost prezent la proces, pentru că nu au fost niciodată reținuți.

Zborul MH17, de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât lângă Donețk, în estul Ucrainei, în iunie 2014. Toți cei 298 de pasageri aflați la bord au decedat.

Sursă: DW, BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday