Mai multe autorități europene avertizează turiștii și microbiștii să nu instaleze aplicațiile pentru telefoane mobile puse la dispoziție de autoritățile din Qatar, iar dacă este neapărat nevoie de acestea (de exemplu pentru accesul pe stadioane) să le dezinstaleze imediat după terminarea turneului.

Autoritățile germane au avertizat că datele colectate de două aplicații pentru Cupa Mondială “sunt mult mai multe” decât indică notificările de confidențialitate și fac lucruri care nu au legătură cu fotbalul: “Una dintre aplicații colectează date despre dacă și cu ce număr se efectuează un apel telefonic, iar cealaltă aplicație împiedică în mod activ dispozitivul pe care este instalată să intre în modul de repaus. De asemenea, este evident că datele folosite de aplicații nu rămân doar local, pe dispozitiv, ci sunt și transmise către un server central”, au declarat autoritățile germane. Ele au recomandat celor care au neapărat nevoie de aceste declarații să le descarce pe un alt telefon, gol. 

Agențiile norvegiene și franceze au emis de asemenea sfaturi similare. Autoritatea de reglementare norvegiană a explicat că “există o posibilitate reală ca vizitatorii de la Cupa Mondială, și în special cei din grupurile vulnerabile, să fie monitorizați de autoritățile din Qatar”, se arată în comunicat.

Agenția franceză de protecție a datelor cu caracter personal a spus că fanii ar trebui să aibă “o atenție deosebită” cu fotografiile și videoclipurile și recomandă călătorilor să instaleze aplicațiile chiar înainte de plecare și să le șteargă imediat ce se întorc în Franța. „În Franța, datorită regulamentului general privind protecția datelor, toate aplicațiile trebuie să garanteze drepturile fundamentale ale persoanelor și protecția datelor acestora. Nu este cazul în Qatar”, a scris pe Twitter Jean-Noël Barrot, ministrul adjunct de profil.

Aproape 1,5 milioane de vizitatori sunt așteptați în Qatar pentru Cupa Mondială, care se desfășoară între 20 noiembrie și 18 decembrie. Vizitatorilor străini li se cere să-și instaleze aplicația oficială Hayya, pentru Cupa Mondială, iar cei care au nevoie de asistență medicală vor trebui să-și instaleze pe telefoane aplicația de urmărire a infecțiilor, Ehteraz.

Ambele aplicații au fost etichetate ca “spyware” de către experți, deoarece oferă autorităților din Qatar acces larg la datele oamenilor, precum și puterea de a citi, șterge sau modifica conținut și chiar de a efectua apeluri directe.

Nici guvernul din Qatar, nici Google sau Apple, ale căror magazine online găzduiesc aplicațiile, nu au comentat aceste avertismente.

Sursă alternativă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday