Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a prezidat o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord, în urma exploziei unor rachete în estul Poloniei, aproape de granița cu Ucraina, în urma căreia două persoane au murit. După reuniune, a susținut o conferință de presă în care a precizat că ”analiza preliminară indică faptul că este vorba despre o rachetă antiaeriană de apărare lansată de pe teritoriul ucrainean”. Jens Stoltenberg crede că vinovată pentru acest incident este Rusia: ”Dar vreau să fiu clar, NU este vina Ucrainei, în niciun caz. Vina este a Rusiei, care este agresorul. Ucrainenii doar s-au apărat. Incidentul a demonstrat că războiul din Ucraina, care este al lui Putin, poate duce la situații neprevăzute și foarte tensionate”.

Șeful NATO a precizat că nu există niciun indiciu că este vorba de un atac deliberat și nici că Rusia pregătește un atac asupra NATO.

A adăugat că urmează noi întâlniri între statele membre NATO pentru a stabili asistență pentru Ucraina. Conform acestuia, mai multe state vor acorda suport aerian suplimentar pentru Ucraina, care constă în diferite sisteme de apărare antiaeriană. 

Am fost cu toții de acord că Rusia poartă toată responsabilitatea pentru acest incident. Dacă n-ar fi fost război, n-ar fi fost vorba despre aceste pierderi de vieți omenești pe care le-am văzut ieri în Polonia. NATO nu face parte din conflictul Ucrainei. Noi sprijinim Ucraina pentru a se apăra. Kievul are dreptul de a se apăra de războiul ilegal pornit de Rusia. Prioritatea noastră este să-i oferit mai mult ajutor aerian. Nu avem indicii că acesta a fost un atac deliberat asupra teritoriului NATO. Acest incident nu are caracteristicile unui atac. Asta explică reacția noastră”, a mai declarat Stoltenberg.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday