Comisia Europeană spune că România, Bulgaria și Croația sunt ”gata” să adere la Spațiul Schengen, după ce au îndeplinit toate criteriile necesare. Un Spațiu Schegen lărgit va face Europa ”mai sigură, mai prosperă și mai atractivă”, a adăugat comisarul european.

Schengen este cea mai mare zona de liberă circulație din lume. Sunt 3,5 milioane de persoane care trec zilnic granițele pentru a munci, călători. Spațiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale UE. Sunt 22 de țări și încă patru asociate. Acum este momentul să mai între încă trei, România, Bulgaria și Croația. Cele trei au dat dovezi solide că întrunesc toate condițiile de aderare. Mă aștept de la statele membre să ia această decizie istorică”, a declarat  Ylva Johansson.

De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a Spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina. În timp ce cele trei țări sunt deja aliniate parțial la regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spațiului Schengen fără controale la frontierele interne. A deveni parte a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile. Un spațiu Schengen lărgit fără controale la frontierele interne va face Europa mai sigură – printr-o protecție consolidată a frontierelor noastre externe comune și printr-o cooperare polițienească eficientă”. precizează Comisia într-un comunicat, care ”invită Consiliul să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să adere pe deplin la spațiul Schengen”.

În ceea ce privește țara noastră, Comisia Europeană România are un management puternic și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și cooperarea polițienească internațională. Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine stabilit. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente care să garanteze accesul la protecția internațională respectând principiul nereturnării.

Decizia finală este așteptată pe 8 decembrie, când Consiliul Justiție și Afaceri Interne va vota cu privire la aderarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday