Potrivit unor oficiali americani care au vorbit cu CNN sub protecția anonimatului, evaluările inițiale ale SUA arată că racheta care a ucis două persoane în estul Poloniei își are originea în Ucraina, chiar dacă a fost fabricată în Rusia. Oficialii au spus că evaluările serviciilor de informații au fost discutate la întâlnirea de urgență convocată de Biden în marja summitului G20 de la Bali și că vor fi, de asemenea, un subiect de discuție la o întâlnire a ambasadorilor NATO la Bruxelles.

Imediat după ce incidentul s-a propagat în presa internațională, Joe Biden a spus că informațiile preliminare sugerează că “este puțin probabil” ca racheta să fi fost lansată din Rusia, iar evaluările par să confirme această ipoteză.

Declarația comună după reuniunea G7 a fost, de asemenea, în mod deliberat ambiguă în ceea ce privește incidentul, punând mult mai mult accent pe zecile de rachete care au lovit Ucraina pe parcursul zilei de ieri.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA a refuzat să comenteze informațiile potrivit cărora racheta de fabricație rusă care a aterizat în estul Poloniei ucigând două persoane a fost trasă de forțele ucrainene care încercau să intercepteze un atac rus: “Nu avem niciun comentariu de făcut și nu vom confirma acest raport. După cum a spus astăzi președintele, susținem investigația în curs a Poloniei pentru a afla exact ce s-a întâmplat”.

Atât forțele ruse, cât și cele ucrainene au folosit muniție de fabricație sovietică în timpul conflictului care durează de nouă luni. CNN a raportat anterior că Ucraina a folosit rachete de fabricație rusă ca parte a sistemului său de apărare aeriană. Aceste sisteme de arme de generație mai veche datează din perioada Uniunii Sovietice.

Într-o declarație pentru CNN, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski  nu a negat în mod explicit că racheta ar putea proveni din Ucraina, dar a subliniat că Rusia este responsabilă: “Războiul a început și este purtat de Rusia. Rusia atacă masiv Ucraina cu rachete de croazieră. Rusia a transformat partea de est a continentului european într-un câmp de luptă imprevizibil. Intenție, mijloace de execuție, riscuri, escaladare – totul vine doar din Rusia. Și nu poate exista altă explicație pentru niciun incident cu rachete aici. Așadar, atunci când o țară agresoare lansează o lovitură masivă și deliberată cu rachete împotriva unei țări mari de pe continentul european cu armele sale învechite din epoca sovietică, tragedia se produce mai devreme sau mai târziu și pe teritoriile altor state”.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday