UPDATE, ora 7.00. Aflat în Bali, la Summitul G20, președintele american Joe Biden a spus că “este puțin probabil, având în vedere traiectoria, ca racheta căzută în Polonia să fi fost trasă din Rusia”. Acest lucru sugerează că proiectilul ar fi putut veni din Belarus, posibil lansat de pe un avion de vânătoare al Rusiei. Deocamdată, autoritățile poloneze și aliații NATO investighează resturile rachetelor (sunt două, posibil ca una dintre ele să fie antiaeriană) iar polonezii au declarat că cel puțin una dintre rachete este de proveniență rusească.

UPDATE, ora 5.00. Potrivit Sky News, Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, a declarat că secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, va conduce miercuri o reuniune de urgență a celor 30 de state membre la Bruxelles. Agenția de presă Reuters a raportat că această întâlnire este la cererea Poloniei, în baza articolului 4 din Carta Alianței. Reuters citează doi diplomați europeni, dintre care unul a spus că alianța va acționa cu prudență și va avea nevoie de timp pentru a verifica exact ce s-a întâmplat în Polonia.

Spre deosebire de Articolul 5, care prevede situația în care o țară membră NATO este atacată, iar toate celelalte trebuie să răspundă, Articolul 4 se referă la situația în care o țară se simte amenințată, iar Alianța ia măsuri pentru apărarea acesteia. În istoria NATO, Articolul 4 a mai fost invocat de șapte ori, ultima dată chiar la începutul războiului din Ucraina, când opt țări, printre care și România, au activat Articolul 4. În baza acestuia și a reuniunii de urgență a statelor membre, NATO a trimis imediat mii de soldați și zeci de avioane și tehnică de luptă în România, Polonia și Țările Baltice, pentru consolidarea apărării statelor care s-au simțit amenințate în contextul atacării Ucrainei de către Rusia.

Știrea inițială:

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a susținut o conferință de presă, în urma reuniunii Comisiei de Securitate de la Varșovia. A anunțat că Polonia își sporește gradul de pregătire a unităților sale militare și “verifică dacă este nevoie să activăm Articolul 4 al NATO”. 

Articolul 4 prevede că o țară membră NATO poate solicita consultări în cadrul Alianței în momentul în care consideră că integritatea teritorială și securitatea îi sunt amenințate. Oficialul a confirmat că doi cetățeni polonezi au decedat marți seară, după ce două rachete au lovit pe teritoriul Poloniei. În cursul zilei de marți, Rusia a lansat peste 100 de rachete spre Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a vorbit cu președintele polonez Andrzej Duda după explozia de marți seara. A precizat că “NATO monitorizează situația, iar aliații se consultă îndeaproape. Este important ca toate faptele să fie stabilite”.

Surse: BBC, The Guardian, Sky News

Foto: Bumbleedee | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday