Update ora 23 Letonia anunță o reuniune de urgență, miercuri, pentru a decide “acțiunile următoare”. Germania anunță că monitorizează desfășurarea evenimentelor, adăugând că este în contact cu guvernul de la Varșovia și cu NATO.

Update ora 22:50 Klaus Iohannis a scris pe Twitter că “România este pe deplin solidară cu prietenul și aliatul nostru Polonia ca urmare a veștilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său”. Informațiile potrivit cărora rachete rusești au trecut în Polonia, în apropierea graniței ucrainene, sunt “incredibil de îngrijorătoare”, a declarat și purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat. 

Update ora 22:20 Volodimir Zelenski afirmă că “rachetele rusești au lovit Polonia” și că incidentul reprezintă o escaladare semnificativă: “Astăzi s-a întâmplat ceva ce am avertizat de mult timp. Rachetele rusești au lovit Polonia (…) De câte ori nu a vorbit Ucraina despre faptul că teroriștii nu se vor opri? Polonia, statele baltice (…)”.

Și ministrul ucrainean de Externe spune că “Ucraina își reafirmă deplina solidaritate cu Polonia și este pregătită să ofere orice sprijin necesar”. Acesta solicită din partea NATO avioane moderne F-15 și F-16, precum și sisteme de apărare aeriană, argumentând că “protejarea cerului Ucrainei înseamnă protejarea NATO”.

Update ora 22: Rusia neagă că rachetele respective erau rusești și susține că informațiile în acest sens reprezintă “o provocare deliberată” pentru a escalada conflictul: “Nu au fost efectuate lovituri cu rachete rusești asupra țintelor din apropierea frontierei de stat dintre Ucraina și Polonia. Imaginile cu distrugerile din satul Przewoduv, publicate de presa poloneză, nu au nicio legătură cu armamentul rusesc”.

Update 21:30 Pentagonul a precizat că nu poate confirma informațiile potrivit cărora exploziile au fost provocate de rachete rusești: “Suntem la curent cu informațiile din presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație din interiorul Poloniei, în apropierea graniței cu Ucraina. Pot să vă spun că nu avem nicio informație în acest moment care să confirme aceste rapoarte și că analizăm acest lucru în continuare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Ministrul Apărării din Letonia a scris într-o postare pe Twitter: “Condoleanțe fraților noștri polonezi de arme. Regimul rusesc criminal a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia.”

Și Ministerul de Externe din Estonia transmite“ultimele vești din Polonia sunt foarte îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO”. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Apărare, în urma exploziei din Polonia.

Știrea inițială:

Un înalt oficial din serviciile secrete americane confirmă că două rachete rusești au pătruns în spațiul aerian al Poloniei. Potrivit CNN, acestea au lovit o fermă dintr-o localitate aflată la graniță cu Ucraina, omorând doi oameni. Informația nu a fost imediat confirmată de către guvernul de la Varșovia, dar purtătorul de cuvânt al acestuia a transmis că premierul a convocat o ședință de urgență a comisiei pentru securitate națională. 

Corespondentul CNN mai arată că este improbabil ca Polonia, stat membru NATO, să invoce Articolul 5, referitor la apărarea comună, în afara situației în care va considera că atacul asupra teritoriului său este unul deliberat.

Surse alternative: The Guardian, Associated Press, Radio Lublin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday