Conform operatorului de stat Moldelectrica, din România (pe la Isaccea) nu mai intră electricitate în sistem, însă autoritățile nu au oferit până acum o explicație pentru aceste probleme. În plus, viceprim-ministrul Andrei Spînu a scris pe Telegram că Republica Moldova nu mai primește electricitate nici din Ucraina, în urma bombardamentelor rusești. 

“Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris Andrei Spînu pe Telegram. Primele probleme au fost raportate puțin după ora 16.30.

Conform presei locale, fără electricitate au rămas orașele Bălți, Ialoveni, Călărași, Ungheni, Nisporeni, Edineț, Soroca, Rîșcani, dar și numeroase alte localități din jurul acestora, inclusiv din regiunea transnistreană.

De altfel, și jumătate din Kiev a rămas fără electricitate, conform primarului din capitala ucraineană. Autoritățile locale din mai multe orașe ucrainene fac apel la populație “să folosească electricitatea cu moderație”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday