UPDATE: Atacurile cu rachete au provocat cel puţin un deces, confirmat, în zona capitalei Kiev. Primarul Vitali Klitschko a declarat că operațiunile de căutare și salvare continuă.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat că aproximativ 100 de rachete au fost lansate de ruşi asupra teritoriului ucrainean. El a adăugat, într-o postare pe Facebook: “Acest atac ar putea afecta nu numai sistemului energetic al Ucrainei, ci și sistemele energetice ale unora dintre vecinii acesteia”. 

Într-un bilanț paralel, preşedintele Zelenski a declarat, la BBC, că 85 de rachete au lovit Ucraina, şi că se aşteaptă la încă 20. De asemenea, a îndemnat populaţia să se adăpostească. 

Unul dintre consilierii președintelui a declarat că situația din întreaga țară este “critică”, după ce rachetele au lovit instalații energetice, iar jumătate din Kiev a rămas fără curent. Conform unei analize CNN, rachetele rusești au lovit cel puţin 12 oraşe, printre care şi Kiev, Harkov, Krivoi Rog, Rivne, Sumî, Poltava. Acesta poate fi considerat cel mai puternic atac cu rachete de după 10 octombrie, când ruşii au vizat infrastructura de electricitate, apă şi gaz. 

Conform companiei naționale de securitate cibernetica, după bombardamente, o treime din Ucraina “se confruntă în prezent cu o întrerupere majoră internetului”. Mai mult, sursele de alimentare cu energie electrică au fost au fost întrerupte în mai multe regiuni, nu doar la Kiev. Ministrul olandez de Externe, care se adăposteşte de atacul ruşilor într-un buncăr, a declarat pentru CNN“este important să fim atenţi la ce face, nu ce spune Rusia”.

Știrea inițială: Mai multe explozii au fost auzite în centrul capitalei ucrainene, iar conform primarului, două clădiri rezidențiale din cartierul central Pecherskyi au fost lovite. Atac asupra capitalei. Potrivit informațiilor preliminare, două clădiri rezidențiale au fost lovite. Mai multe rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, deasupra Kievului. Medicii și echipele de salvare se află acum la locul exploziilor”, a declarat primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko.

Anton Gerashchenko, ministrul ucrainean de Interne, precizează că sistemele ucrainene anti-rachetă au reușit să doboare patru rachete rusești deasupra Kievului.

Consilierul prezidențial Andri Yermak a scris pe Twitter că atacul rușilor asupra Kievului reprezintă “răspunsul Moscovei la discursul președintelui Volodimir Zelenski”, la summitul G20.

Administrațiile locale ucrainene au transmis că explozii au fost raportate în mai multe orașe. Potrivit informațiilor inițiale, nu au fost anunțate victime în urma atacurilor din Kiev și Liov. Presa locală relatează că explozii au avut loc și în orașele Harkov și Jîtomîr.

Sirenele de avertizare antiaeriană au sunat la câteva ore de la discursul președintelui Volodimir Zelenski, în care cerea liderilor lumii să pună capăt războiului lansat de Rusia în Ucraina în urmă cu aproximativ 10 luni. “Sunt convins că acum este momentul în care războiul distructiv rus trebuie și poate fi oprit. Fiecare zi în care întârziem să facem acest lucru implică moartea mai multor civili ucraineni și noi amenințări la adresa întregii lumi”, a adăugat liderul ucrainean la Summitul G20.

Surse: BBC, The Guardian, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday