Creșterea PIB-ului UE și a Zonei Euro a fost confirmată la +0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după cum estimase anterior, la 31 octombrie, biroul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Țările cu cel mai puternic avans la nivel trimestrial sunt România şi Cipru, ambele cu o creştere de +1,3%.

 

În ritm anual, PIB-ul celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu +2,1% în trimestrul al treilea, comparativ cu perioada similară din 2021, în timp ce la nivelul întregului Bloc Comunitar, PIB-ul a crescut cu +2,4%. Țările cu cele mai mari creşteri comparativ cu trimestrul trei al anului trecut sunt Cipru (+5,4%), Portugalia (+4,9%) şi România (+4,7%).

Potrivit Eurostat, ocuparea forței de muncă în cele 19 țări ale Zonei Euro a crescut, de asemenea, cu +0,2% față de trimestrul al treilea, cu o creștere de +1,7% față de anul trecut.

Comisia Europeană se așteaptă ca economia să se micșoreze în al patrulea trimestru al anului 2022 și în primele trei luni din 2023, din cauza creșterii prețurilor la energie și a ratelor dobânzilor care subminează puterea de cheltuieli și de împrumut și încrederea, relatează Reuters.

Sursă: Eurostat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday