Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a fost întrebat de jurnaliști dacă va continua politica predecesorului său, Liz Truss, care a declarat China “amenințare la adresa securității naționale“. El a răspuns că Beijingul reprezintă “o provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre și este, fără îndoială, cea mai mare amenințare statală la adresa securității noastre economice”.

Prim-ministrul a recunoscut importanța Chinei în economia globală și necesitatea implicării acesteia în problemele climatice și chiar în războiul dintre Rusia și Ucraina. Întrebat despre conflictul dintre China și Taiwan și dacă Marea Britanie ar trebui să trimită arme Taiwanului, Sunak a declarat că cele două state ar trebui să rezolve conflictul pe cale pașnică: “Suntem pregătiți să sprijinim Taiwanul cum putem pentru a face față agresiunii chineze”.

În privința Rusiei, premierul britanic a declarat că trebuie “să iasă din Ucraina și să pună capăt războiului barbar. Marea Britanie respinge această agresiune. Vom susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie”. El a criticat absența lui Vladimir Putin, care l-a trimis la lucrările G20 pe ministrul de Externe Serghei Lavrov: “Este notabil faptul că Putin nu s-a simțit capabil să ni se alăture aici. Poate că dacă ar fi făcut-o, am fi putut să rezolvăm lucrurile”.

În cadrul întâlnirii liderilor la Bali, unul dintre obiectivele prim-ministrului Regatului Unit este să evidențieze susținerea Ucrainei, prin sprijinul financiar deja acordat de 4,9 miliarde de dolari, dintre care 2,7 miliarde destinați ajutorului militar. Pentru anul viitor, executivul britanic promite să ofere sume egale cu cele din 2022. Un alt obiectiv este slăbirea dependenței de exporturile rusești.

Surse alternative: BBC, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday