Noile documente obținute de CNN oferă o nouă perspectivă legată de practica unor guverne străine de a cheltuii bani direct cu afacerile deținute de un președinte în funcție. Democrații din Comisia de Supraveghere a Camerei spun că aceste noi dovezi ridică întrebări cu privire la posibilele eforturi de a-l influența pe Trump prin intermediul companiilor sale, în timp ce acesta se afla la Casa Albă.
Registrele contabile ale hotelului au fost obținute de Comitetul de Supraveghere al Camerei prin Mazars, fosta firmă de contabilitate a lui Trump, și furnizate către CNN. Comitetul, care a investigat afacerile lui Trump, a primit înregistrările în urma unei bătălii judiciare de ani de zile care s-a încheiat cu un acord în luna septembrie. Deși se știe că delegațiile străine au stat la hotel în timpul mandatului lui Trump, documentele, care includ cheltuielile Chinei, Arabiei Saudite, Qatar-ului, Turciei, Malaeziei și Emiratelor Arabe Unite, oferă primele înregistrări contabile detaliate ale acestor șederi.
Cheltuielile înregistrate au inclus peste 250 de mii de dolari de către Malaezia, peste 280 de mii de către Qatar, peste 90 de mii de către Arabia Saudită și mai mult de 74 de mii de către Emiratele Arabe Unite. În plus, lobbyiștii și alte companii cu legături cu guverne străine au cheltuit mai multe zeci de mii de dolari la proprietatea lui Trump din Washington.
Comitetul a trimis luni o scrisoare Arhivelor Naționale prin care cere detalii suplimentare legate de hotelul lui Trump și guvernele străine “pentru a determina dacă fostul președinte a denaturat politica externă a SUA pentru a-și servi propriile sale interese financiare.”
Ca răspuns la întrebările despre cheltuielile externe, Eric Trump, fiul fostului președinte, a declarat pentru CNN: “Ca și companie, am făcut eforturi extraordinare pentru a evita chiar și apariția unui conflict de interese, nu din cauza vreunei cerințe legale, ci din cauza respectului pe care îl avem față de biroul Președinției. Am renunțat la miliarde de dolari în noi tranzacții, am încetat orice expansiune internațională, ne-am angajat un consilier extern de etică pentru a analiza orice tranzacție semnificativă și, în plus, am donat în mod voluntar toate profiturile din patronajul guvernului străin la proprietățile noastre înapoi Trezoreriei Statelor Unite, anual.”
Chiar dacă nu există nicio dovadă că banii încasați au afectat direct politica SUA, multe dintre sejururile plătite de statele străine la hotelului fostului președinte al SUA au coincis cu evenimente importante, inclusiv întâlniri între Trump și alți lideri străini.
Hotelul lui Trump, pe care l-a inaugurat în 2016, a devenit un magnet pentru loialiștii, republicanii și lobbyiștii lui Trump care sperau să aibă acces la oficialii administrației. Hotelul a fost mult timp o sursă de critici din partea democraților, care l-au acuzat pe Trump că a încălcat o clauză a Constituției, prin care unui președinte îi este interzis să primească de la orice “rege, prinț sau stat străin” orice fel de bunuri sau profit, cu excepția cazului în care Congresul își exprimă acordul.
Articolul integral la CNN.
Sursă Foto: Candace Beckwith | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.