Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit luni pentru prima dată de când președintele american și-a preluat mandatul. Conform unui comunicat citat de presa de stat din China, Xi i-a spus președintelui american că problema Taiwanului este “chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei și este prima linie roșie” în relațiile bilaterale care nu trebuie depășită.

După întâlnirea dintre cei doi președinți, Joe Biden a susținut o conferință de presă. A fost întrebat de un jurnalist dacă consideră că poate fi evitat un nou Război Rece cu China – în special în ceea ce privește problema Taiwanului – și dacă el crede că China se pregătește să invadeze Taiwanul. Președintele american a răspuns: “Sunt absolut convins că nu va exista un nou Război Rece. Nu cred că există vreo încercare iminentă din partea Chinei de a invada Taiwanul“.

De asemenea, Biden spune că a precizat că politica americană față de Taiwan nu s-a schimbat deloc și că SUA doresc ca problemele privind statul insular să fie “rezolvate pe cale pașnică“. În final, a adăugat: “Sunt convins că Xi Jinping a înțeles exact ceea ce am transmis“.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind parte a Chinei, deși nu l-a guvernat niciodată, iar guvernul taiwanez, ales în mod democratic, respinge revendicările privind suveranitatea Chinei asupra insulei. În paralel, Statele Unite au fost în ultimii ani acuzate deseori de China că susțin independența Taiwanului. Reamintim, în septembrie, Joe Biden afirma că SUA vor apăra Taiwanul, în cazul unei invazii chineze.

Potrivit Casei Albe, cei doi oficiali au discutat și despre folosirea armelor nucleare în Ucraina și au căzut de acord că acestea nu ar trebui folosite: “Președintele Biden și președintele Xi și-au reiterat declarația că un război nuclear nu ar trebui niciodată să aibă loc, (…) și au subliniat opoziția față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina”. Totuși, comunicatul Beijingului nu menționează că o asemenea discuție ar fi avut loc, ci doar că “Liderul chinez s-a declarat îngrijorat de situația din Ucraina”.

Surse: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday