Proiecțiile CBS News arată că, deși republicanii sunt la câteva mandate de atingerea majorității de 218 locuri în Camera Reprezentanților (forul inferior al Congresului american), democrații au redus semnificativ diferența la doar șapte mandate. În alte patru circumscripții electorale, candidații democrați sunt în frunte și este deci posibil ca aceștia să obțină cel puțin 210 locuri în Cameră. Chiar dacă republicanii vor ajunge la cele 218 necesare, majoritatea acestora va fi una foarte fragilă, departe de “marele val roșu” pe care îl anticipau.

În timp ce apropiații lui Trump au evitat orice fel de comentariu legat de acest rezultat, pe cât de defavorabil pe atât de neașteptat, criticii lui Donald Trump din interiorul partidului au spus că acesta este cel puțin parțial vinovat de performanța dezamăgitoare. Alții consideră că liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, este mai vinovat decât Trump, pentru că ar fi făcut prea multe compromisuri cu democrații. BBC arată totuși că influența lui Trump, considerat un lider de facto al Partidului Republican, nu va fi cu adevărat subminată decât dacă aliații ultra-conservatori ai acestuia se întorc împotriva lui. “Vor întoarce ei capul în altă parte atunci când Trump va organiza un miting în statul lor? Își vor ține gura dacă el candidează la președinție? Vor risca mânia domnului Trump dacă nu îl vor susține prea clar? Cel puțin până acum, nu există niciun semn în acest sens”, mai arată BBC.

Inițial, Donald Trump lăsase de înțeles că marți, 15 noiembrie, își va lansa candidatura la prezidențialele din 2024, intrând în cursa pentru alegerile primare care se va desfășura anul viitor în interiorul Partidului Republican. Trump anticipa o victorie răsunătoare la alegerile intermediare din 8 noiembrie, dar sunt informații că își va anunța mâine candidatura în ciuda faptului că republicanii nu au nimic de sărbătorit, iar candidații endorsați direct de Donald Trump au pierdut alegerile.

Surse alternative: BBC, CBS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday