Deutsche Welle analizează datele democrafice de la alegerile intermediare din SUA și constată că tinerii au avut una dintre cele mai mari rate de participare la vot din istorie. Estimările arată că aproximativ 27% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani (numiți Generația Z) au votat, față de o participare medie de numai 20% în deceniile precedente.

Sociologii consideră că există “o tendință clară a tinerilor de a-și mări participarea electorală, de a conduce mișcări și de a-și face auzită vocea, în problemele cheie care le afectează comunitățile”, arată DW.

Aproximativ 63% dintre americanii de până în 30 de ani care au venit la vot au ales candidații democrați (un procent chiar mai mare între cei afro și latino), dar, mai arată analiza Deutsche Welle, aceștia nu sunt motivați de atașamentul pentru partidul respectiv ci de politici publice, așa cum ar fi schimbările climatice și dreptul la avort. Trei sferturi dintre americanii Generației Z consideră că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, arăta un sondaj realizat chiar înainte de decizia Curții Supreme care l-a scos pe acesta dintre drepturile fundamentale.

Potrivit unei analize a Institutului Politic de la Universitatea Harvard, tinerilor le pasă în special de protejarea mediului și de schimbările climatice, de apărarea democrației, dar și de problema inflației. Potrivit aceleiași analize, tinerii care totuși tind să-i voteze pe republicani sunt mai preocupați de creșterea economiei.

În anumite cazuri, votul tinerilor a fost decisiv. În Pennsylvania, de exemplu, democratul John Fetterman a câștigat cu o marjă foarte îngustă și ar fi pierdut cursa dacă dacă 70% dintre tineri nu i-ar fi acordat votul. În Florida, Maxwell Frost, un democrat în vârstă de 25 de ani, a fost ales pentru un loc în Camera Reprezentanților. Este primul membru al Generației Z care ocupă o astfel de funcție. “Perspectiva pe care o aduc ca tânăr, ca tânăr de culoare, ca tânăr latino de culoare din sud, este una importantă”, a declarat Frost într-un interviu pentru The New York Times.

Analiza completă Deutsche Welle

Foto: Dark1elf | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday