După alegerile locale din Florida, unde a câștigat săptămâna aceasta detașat postul de guvernator, republicanul Ron DeSantis s-a profilat clar pentru cursa prezidențială din interiorul partidului său: “Avem atât de multe de făcut, iar lupta e abia la început”, a spus DeSantis, în ceea ce analiștii au interpretat ca fiind un semnal că urmează intrarea în cursa prezidențială (alegerile primare), deși Donald Trump l-a avertizat anterior să nu facă asta.

De altfel, fostul președinte, care a sugerat anterior că își va anunța el însuși candidatura marțea viitoare, a început imediat să-l atace pe DeSantis, oferindu-i, observă analiza Financial Times “genul acela de bullying rezervat în trecut pentru cei mai mari adversari politici ai săi, inclusiv o poreclă: Ron DeSanctimonious se joacă!”, a tunat Trump, sugerând că va avea aceeași soartă cu “Low Energy Jeb Bush”, și el un fost guvernator al Floridei, care a candidat pentru președinție în 2016, pentru a fi zdrobit de Trump la alegerile primare din Partidul Republican.

Analiza FT mai arată că, în sondajele interne, DeSantis este deocamdată mult în urma lui Donald Trump, dar acestea au fost făcute înainte de alegerile din 8 noiembrie, când majoritatea candidaților susținuți de Donald Trump au pierdut în alegerile parlamentare parțiale.

Mulți consideră că Ron DeSantis este un Donald Trump mai tânăr, el fiind considerat reprezentantul “trumpismului fără Trump”. Totuși, analizele sociologice arată că susținătorii acestuia sunt mai des din mediul urban, au venituri mai mari, dar și mai multe studii decât cei ai lui Donald Trump.

Unii republicani încearcă să îl facă pe Trump să-și amâne anunțul privind intenția de a candida din nou la Președinția SUA până după turul doi pentru Senat din statul Georgia, care ar putea decide majoritatea în camera superioară a Congresului. Dar Trump pare deocamdată să rămână la planul său, în ciuda reculului din această săptămână. FT mai arată că, “oricare ar fi rezultatele finale ale alegerilor parlamentare intermediare, republicanii știu că au de făcut o alegere fatidică legată de Trump”. DeSantis însă pare a fi pentru mulți o alternativă.

Analiza integrală pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday