Britanicul David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, care a lucrat pentru Ambasada Regatului Unit din Berlin aproape opt ani, a pledat vinovat pentru pentru opt dintre cele nouă acuzații de spionaj.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2020 – august 2021, Smith a colectat și transmis informații atașatului militar rus, Serghei Ciuhurov, despre diferiți angajați ai ambasadei, inclusiv detalii despre activitățile, identitățile, adresele și numerele de telefon.

Între 31 octombrie 2020 și 10 august anul trecut, Smith a colectat materiale clasificate, referitoare la funcționarea și structura Ambasadei Marii Britanii la Berlin.

Polițiștii au descoperit că acesta avea în contul său bancar bani care nu au putut fi justificați, dar și adrese de e-mail și documente marcate drept “secrete”, care urmau să fie trimise rușilor. 

Smith s-a apărat și a susținut că nu a avut o intenție negativă împotriva Regatului Unit, ci că avea o dispută cu personalul de la ambasadă. Procesul pentru stabilirea sentinței va avea loc anul viitor în februarie.

Surse: Sky News, Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday