Premierul Ciucă a anunțat în această dimineață elementele de noutate ale noii ordonanțe, în deschiderea ședinței de guvern:

 • Marii consumatori industriali vor beneficia de un preț de 1,3 lei/kWh.
 • Consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de acelaşi preţ de 1,3 lei.
 • Diferența față de ordonanța anterioară este că cei care consumă peste 255 kw vor plăti primii 255 la valoarea de 0,80 lei. Până acum, diferența de la 255 la 300 kw se aplica conform contractului.
 • Alte prețuri pentru consumatori casnici sunt de 0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kw, și de 0,8 lei/kWh pentru consum cuprins între 100 – 255 kw.
 • Va fi menținut la 1 leu prețul pentru consumul IMM-urilor.

  Ministrul Energiei atrage atenția însă că anumite prevederi din ordonanță ar putea fi modificate în Parlament.

  “Decizia pentru ca prețul de 1,3 lei să intre în vigoare mai devreme de 1 ianuarie trebuie luată în Parlament. Schema pusă în practică în acest moment, iar toate costurile pe care le-am analizat la minister, ne arată că nu se depășește bugetul estimat. Sunt plăți de circa cinci miliarde de lei”.

  Virgil Popescu a mai explicat că “1,3 lei pentru consumatorii mari de înaltă tensiune este echivalent cu un preț mare al energiei, aproape de 900 de lei, în timp ce 1,3 lei pentru consumatorii casnici, de joasă tensiune, este echivalent cu un preț al energiei undeva sub 400 de lei”. 

  În plus, piața de energie va fi parțial reglementată, până în 2025, după doi ani de liberalizare. Potrivit OUG adoptate astăzi, producătorii vor putea vinde energie electrică la cel mult 450 de lei/mWh. Un sistem asemănător era deja aplicat în Franța, dar numai pentru energia nucleară. Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din Ordonanța 119, acel 450 de lei, la care statul nu percepe contribuții la fondul de tranziție. Prețul permite dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei, permite și investiții noi, astfel că energia acestora noi nu va fi captată în acest sistem. O treime din piața de energie se va regăsi în acest sistem, în 2023″, adaugă Popescu.

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday