Întâlnirea de la începutul săptămânii viitoare, din cadrul summitului G20 din Indonezia, va fi prima desfășurată față în față între cei doi lideri, de când Biden a preluat funcția de președinte al SUA. Joe Biden și Xi Jinping au avut anterior cinci întrevederi prin videoconferință.

Potrivit presei internaționale, discuțiile reprezintă o oportunitate de detensionare a relației dintre cele două state, după ce China a întrerupt majoritatea canalelor oficiale de comunicare cu SUA în urma vizitei din august a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Biden a declarat miercuri că nu este dispus să facă nicio concesie fundamentală atunci când se va întâlni cu Xi și că dorește ca amândoi să își stabilească limitele și să rezolve zonele de conflict, inclusiv în ceea ce privește Taiwanul, pe care China îl revendică, deși nu l-a guvernat niciodată.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat într-un comunicat: “Liderii vor discuta despre eforturile de menținere și aprofundare a liniilor de comunicare dintre Statele Unite și Republica Populară Chineză, de gestionare în mod responsabil a concurenței și de cooperare acolo unde există interese comune, în special în ceea ce privește provocările din afara graniţelor, care afectează comunitatea internațională. Cei doi vor discuta probleme regionale și globale”.

Un oficial american a declarat pentru CNN, sub protecția anonimatului, că nu se aşteaptă la rezultate majore sau la diminuarea tensiunilor dintre cele două state: “Nu cred că cei doi lideri se vor așeza la masă și vor putea să își rezolve toate diferențele sau problemele”, ci că speră că Biden poate pune bazele unei relaţii funcţionale, care ar permite o cooperare productivă, în special în domeniul climatic sau al situaţiei din Coreea de Nord. Oficialii americani sunt optimiști asupra creionării unei perspective mai bune a relației dintre primele două mari economii ale lumii. 

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday