Potrivit platformei de analiză a pieţei, EnergyScan, cererea de gaze naturale a Europei de Vest a fost cu 22% mai mică în octombrie. Cererea consumatorilor rezidențiali, comerciali și a micilor consumatori industriali a scăzut cu 33%, iar cea a marilor consumatori industriali cu 27%. 

Sursă grafic: Bloomberg, după EnergyScan

Pe lângă temperaturile mai mari, în comparație cu cele obișnuite pentru mijlocul toamnei, la economia de gaze naturale a contribuit și creșterea prețurilor. Astfel, micii producători industriali au decis să-și restrângă operațiunile pentru ”a trece” iarna. Această măsură, dublată de creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate și umplerea depozitelor, a dus la diminuarea îngrijorărilor legate de o posibilă raționalizare a consumului.

În luna precedentă, însă, a crescut consumul de gaze naturale al industriei producătoare de energie, cu 14% față de octombrie 2021. Un val de întreruperi ale centralelor nucleare din Franța și producția scăzută de energie hidroelectrică au forțat țările să consume mai mult gaz. Julien Hoarau, șeful de analiză la EnergyScan, a declarat că sezonul rece, precum şi măsurile de limitare a preţului în anumite ţări, încurajează cererea.

Sursa: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday