Vârful inflației a fost atins în luna iunie, +9,1% față de iunie 2021. De atunci, Rezervele Federale au majorat de șase ori anul acesta dobânda de referință, pentru a readuce indicatorul la ținta de 2%. În legătură cu această politică agresivă a Băncii Centrale, economiștii au atras atenția că economia riscă să scadă sau să intre chiar în recesiune în anul următor.

Conform biroului american de statistică, indicele prețurilor a fost de 7,7% în octombrie, în scădere cu 0,5% față de septembrie. În aceste condiții, pentru consumatorii americani a apărut speranța că nivelul de trai nu se va mai scumpi în lunile următoare.

Sursa grafic: Washington Post, după Biroul american de Statistică

Defalcat, prețurile mașinilor second-hand au scăzut cu 2,4% în ultima lună, zborurile s-au ieftinit cu 1,1%, iar hainele cu 0,7%. Alimentele (+0,6%)  și chiriile (+0,8%) au continuat să se scumpească, dar într-un ritm mai lent decât din august în septembrie. Totuși, chiriile au înregistrat în acest an o scumpire de 7,2%, cea mai importantă din ultimele patru decenii.

Experții explică însă că măsurile aplicate de Rezerva Federală nu pot să rezolve decât problemele legate de creșterea prețurilor, nu și pe cele din lanțul de aprovizionare, pierderea locurilor de muncă sau războiul din Ucraina. Din cauza acestuia din urmă, prețul benzinei a crescut în octombrie cu 4%, față de septembrie, iar cel ale gazelor a înregistrat o majorare de 17,5% în ultimul an.

În ceea ce privește situația locurilor de muncă, aceasta ar putea deveni dificilă dacă nu se vor face în continuare angajări și dacă numărul concedierilor va crește. Companii precum Meta au început deja să reducă semnificativ numărul angajaților. 

Cei care au votat săptămâna aceasta au spus că alegerea lor a fost influențată în primul rând de inflație, și mai apoi de problemele legate de locurile de muncă și economie. În acest context, republicanii au pus problemele din economie pe seama democrațiilor care au cheltuit sume foarte mari la începutul pandemiei. Deși rezultatele alegerilor nu sunt încă clare, se presupune că această strategie nu a fost eficientă. Președintele Joe Biden, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că deși situația economică nu este stabilă, SUA nu se apropie de recesiune, iar problemele inflaționiste pot fi rezolvate. 

Surse alternative: The Washington Post, The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday