În mesajul său de la miezul nopții, președintele ucrainean a spus că înțelege bucuria generală provocată de anunțul Rusiei de retragere în stânga Niprului, dar a exprimat precauție față de eliberarea acestui teritoriu: “Nimeni nu se retrage dacă nu simte că are în față o forță mai mare. Duşmanul nostru nu ne face cadouri, nu face “gesturi de bunăvoinţă”. Noi luptăm și, atunci când lupți, trebuie să înțelegi că fiecare pas al inamicului este întotdeauna unul de rezistență, este făcut pentru a provoca pierderi eroilor noștri. Prin urmare, ne mișcăm foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile, în scopul eliberării întregului nostru pământ și pentru ca pierderile să fie cât mai mici. Așa vom asigura eliberarea Hersonului, Kahovka, Donețk și a altor orașe ale noastre.”

În analiza sa zilnică, ISW arată că scena televizată a retragerii, între ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, și generalul de armată Serghei Surovikin, comandantul operațiunii speciale din Ucraina, marchează începutul unei “retrageri în luptă”, ceea ce înseamnă că rușii nu vor abandona pur și simplu frontul ci unitățile ruse vor asigura defensiva în timp ce alte unități sunt transferate peste Nipru. Surovikin a spus că jumătate din trupele retrase de pe malul de vest vor fi redistribuite în alte zone ale Ucrainei. “Întregul contingent rus va avea nevoie de ceva timp pentru a se retrage peste râul Nipru și încă nu este clar dacă forțele ruse vor putea efectua retragerea ordonat sub presiunea forțelor ucrainene. Bătălia de la Herson nu s-a încheiat, dar forțele ruse au intrat într-o nouă fază – prioritizând retragerea forțelor lor peste râu în bună ordine și întârzierea forțelor ucrainene, mai degrabă decât să încerce să oprească complet contraofensiva ucraineană”, mai arată ISW.

Institutul american mai arată că, încă de la finalul lunii august, atunci când au demarat contraofensiva din Herson, ucrainenii au avut în vedere o campanie coordonată de uzură și de interdicție a forțelor ruse, pentru a forța retragerea acestora, dar fără ofensive terestre majore ucrainene, care ar fi presupus pierderi importante.

Trupele ucrainene au lansat constant bombardamente asupra podurilor de peste râul Nipru și au vizat centrele de aprovizionare și depozitele de muniții de pe malul de est al râului, ceea ce a degradat capacitatea forțelor ruse de a aproviziona gruparea de pe malul de vest. Atacurile la sol ale Armatei Ucrainene au fost prudente și de succes, în locații cheie precum Davidiv Brid.

Această campanie a ajuns la bun sfârșit, constată ISW, de vreme ce Surovikin a recunoscut direct că forțele ruse nu-și mai pot aproviziona trupele din orașul Herson din cauza atacurilor ucrainene asupra liniilor critice de aprovizionare rusești.

Pe de altă parte, mai arată ISW, retragerea Rusiei de pe malul de vest al Niprului este puțin probabil să fie o capcană menită să atragă trupele ucrainene în lupte costisitoare lângă orașul Herson, așa cum au sugerat unele surse ucrainene și occidentale. ISW a observat anterior multe indicii că forțele ruse, activele militare și economice și elementele de ocupație s-au retras în mod constant de pe malul de vest peste râul Nipru, iar oficialii ruși au anticipat și s-au pregătit pentru retragere într-un mod care este incompatibil cu o campanie de păcălire și atragere a ucrainenilor într-o capcană. Comandanții ruși vor încerca cu siguranță să încetinească avansurile ucrainene pentru a menține o retragere ordonată, iar unele forțe ar putea rămâne pentru a întârzia trupele ucrainene în orașul Herson – dar această luptă va fi un mijloc de a retrage cât mai multe unități rusești în bună ordine”.

În spațiul informațional rusesc, declarația de retragere din regiunea proaspăt anexată a fost primită uneori cu furie. Unii bloggeri au subliniat că aceasta este o înfrângere majoră pentru forțele ruse. Cu toate acestea, alții au lăudat decizia ca fiind una necesară, indicând faptul că conducerea rusă a învățat din efectele retragerii dezastruoase din regiunea Harkov, de la mijlocul lunii septembrie.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și-a exprimat sprijinul pentru retragere și a numit-o “cea mai mare realizare” a lui Surovikin. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost de acord cu evaluarea lui Prigojin și a susținut că Surovikin a salvat mii de vieți. Aceste reacții din partea celor doi, observă ISW, sunt semnificativ diferite de criticile usturătoare adresate anterior comandanților ruși. Președintele Vladimir Putin nu a comentat încă retragerea, ceea ce sugerează că Kremlinul o va încadra ca fiind o decizie pur militară.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday