Biden a părut să sugereze că Rusia a așteptat o eventuală victorie a republicanilor, larg anticipată înainte de alegerile din SUA, sperând probabil că o majoritate zdrobitoare a acestora ar duce la oprirea sau reducerea sprijinului militar pentru Ucraina.

Principalele declarații făcute de președintele american, după alegerile intermediare de miercuri:

  • A fost o zi bună, cred, pentru democrație și pentru America. Democrația noastră a fost testată în ultimii ani, dar acum americanii au arătat că democrația este ceea ce suntem noi.
  • Nu știm toate rezultatele. O parte a presei și republicanii au prezis ”marele val roșu”, dar uite că nu s-a întâmplat. Democrații au avut o noapte puternică, am avut cea mai bună cursă pentru guvernatori din 1986.
  • Sunt pregătit să lucrez cu colegii republicani, oricare ar fi rezultatul alegerilor. Dar nu voi susține nicio propunere republicană care ar conduce la creșterea inflației și nici care să ne dea înapoi progresul în lupta cu schimbările climatice. Sub nicio formă nu voi sprijini inițiative pentru reducerea finanțării programului MedicAid. Voi exercita dreptul de veto în legătură cu o lege pentru interzicerea avortului la nivel național.
  • Cred că este interesant că rușii au așteptat încheierea alegerile noastre ca să ia decizia retragerii din Herson, decizie la care știam de mai mult timp că vor ajunge. Armata Rusă are probleme reale.
  • Rămâne de văzut dacă retragerea va permite ambelor părți să-și recalibreze pozițiile în timpul iernii și dacă Ucraina este pregătită să facă un compromis cu Rusia. Voi merge la summitul G20 și voi discuta cu liderii despre ce oportunități apar. Am înțeles că Vladimir Putin nu va veni.

După închiderea urnelor, Biden le-a mulțumit pe Twitter celor care au votat și personalului care s-a ocupat de desfășurarea procesului electoral: ”Democrația nu se întâmplă din accident. Trebuie să o apărăm, să o întărim și să o reînnoim”.

Potrivit proiecțiilor realizate de cele mai importante site-uri de știri americane, rezultatele sunt sub așteptările Partidului Republican și mai ales ale lui Donald Trump, care intenționa să-și anunțe oficial candidatura pentru alegerile din 2024, într-o atmosferă victorioasă. Rezultatele finale vor fi cunoscute peste cel puțin o lună, când, cel puțin în statul Georgia se va organiza un al doilea tur de scrutin pentru Senat.

Publicațiile americane au relatat că democrații, inclusiv cei de la Casa Albă, s-au entuziasmat când au văzut proiecțiile asupra rezultatelor finale. ”Valul roșu” republican a fost slab, la capătul unei campanii electorale în care aptitudinile politice ale lui Joe Biden au fost puse la îndoială, notează CNN.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday