UPDATE: Pe rețelele de socializare a fost publicat un fragment din discuția purtată de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, cu Serghei Surovikin, comandantul militar responsabil pentru ”operațiunea militară specială” din Ucraina.

Surovikin îi transmite lui Șoigu că a făcut o analiză amănunțită asupra situației curente de pe front, în urma căreia sugerează retragerea pe malul stâng al Niprului, o poziție mai ușor de apărat. Comandantul apreciază că decizia nu a fost ușor de luat, însă ”cel mai important, noi trebuie să protejăm viețile militarilor noștri” și capacitatea de răspuns rapid a grupurilor de luptă: ”Malul drept al Niprului, o zonă limitată, este fără perspectivă”.

”Sunt de acord cu concluziile și sugestiile tale”, răspunde ministrul Șoigu, care reia și el ideea că ”viețile militarilor noștri sunt mereu o prioritate” și adaugă: ”trebuie să luăm în calcul și pericolul pentru populația civilă, să ne asigurăm că toți civilii pregătiți să fugă pot face asta”. Pe finalul fragmentului din discuție, ministrul dă ordinul de retragere.

Considerată o înfrângere majoră a Armatei Ruse, retragerea din orașul Herson și din partea regiunii cu același nume din dreapta Niprului a fost prefigurată de informații privind aruncarea în aer a tuturor podurilor de pe drumurile care duc spre Nipru, în această dimineață.

Regiunea Herson a fost integrată în Federația Rusă prin decretul lui Vladimir Putin, în urma referendumurilor falsificate de la finalul lunii septembrie. Herson a fost primul și cel mai important oraș cucerit de ruși după invazia din 24 februarie. Renunțarea la capul de pod din dreapta Niprului închide posibilitatea avansării spre Nikolaev și Odesa.

Armata Ucraineană a început o ofensivă de eliberare a regiunii Herson la finalul lunii august, iar în urmă cu o lună linia frontului a intrat într-un prim colaps, rușii retrăgându-se dezorganizat din nordul regiunii.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday