Americanii votează astăzi pentru componența Congresului, în cadrul alegerilor intermediare considerate în mod tradițional și un indicator pentru activitatea președintelui, dar și pentru şansele viitorului preşedinte al SUA. Urmează să fie reînnoite toate mandatele din Camera Reprezentanților și o treime din cele din Senat. După cum sugerează sondajele, republicanii par a avea un avantaj în fața democraților, însă primele rezultate vor fi aflate abia după ora 01 (ora României), în noaptea de marți spre miercuri.  

Analiza făcută de publicația Sky News indică trei posibile scenarii de evoluţie a politicii SUA după alegeri.

Primul scenariu, cu o probabilitate ridicată, ar fi ca democrații lui Joe Biden să păstreze Senatul, dar republicanii să câștige Camera Reprezentanților. În acest caz, președintele Biden și partidul său s-ar confrunta cu o avalanșă de investigații conduse de Congres. Tot  ceea ce ține de retragerea din Afganistan, la ancheta demarată de FBI împotriva lui Trump, până la politica privind migranții și politicile COVID ale lui Joe Biden, ar putea deveni obiectul unei anchete. Fiul lui Biden, Hunter, s-ar putea confrunta și el cu o anchetă pentru presupuse fraude fiscale. Comisia privind atacul de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, ar putea fi desființată. Există o mică șansă ca republicanii să încerce să-l pună sub acuzare pe președintele Biden, în condițiile în care unii dintre ei consideră că politicile sale liberale privind frontierele și accesul mai ușor al migranților constituie “crime și delicte grave”.

Din punct de vedere internațional, acest scenariu ar putea însemna reducerea sprijinului financiar pentru Ucraina și, în general, o reducere a cheltuielilor pentru afaceri externe. În ceea ce privește clima, o Cameră controlată de republicani va face ca o agendă ecologică să fie mult mai complicată, republicanii putând să își reprezinte mai eficient alegătorii pro-cărbune și petrol.

Al doilea scenariu, cu posibilitate moderată spre ridicată, presupune că Republicanii ar prelua atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul.

Implicații interne ale acestui scenariu ar fi că orice mișcare a președintelui Biden ar fi blocată în lipsa unor negocieri cu republicanii, chiar și în situații în care a existat o cooperare bipartizană în primii doi ani ai săi ca președinte, cum ar fi controlul armelor și infrastructura. O interdicție națională a avortului la 15 săptămâni ar fi supusă la vot de către Partidul Republican. Democrații ar putea apela la un mecanism legislativ care poate însă doar să prelungească dezbaterea pe această temă.

Implicațiile internaționale ale scenariului 2 ar fi similare cu cele din primul scenariu, dar ar avea mai multe șanse de realizare. Sky News explică faptul că, în ceea ce privește schimbările climatice, America poate fi, în esență, exclusă din orice agendă ecologică progresistă – ceea ce ar avea un impact masiv asupra obiectivelor climatice globale.

Al treilea scenariu, cu o probabilitate scăzută, ar fi ca democrații să mențină controlul atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat. 

Implicațiile interne ale acestui ultim scenariu ar fi ca agenda liberală a lui Joe Biden să meargă mai departe. Măsura în care strategiile ar putea fi realizate depinde de puterea majorității democraților în Senat. Dreptul la avort ar putea fi inclus în lege, iar protecția pentru căsătoriile între persoane de același sex ar putea fi întărită. Pe plan internațional, acest scenariu poate însemna continuarea politicilor climatice și a sprijinului pentru Ucraina, atât pe plan diplomatic, cât și financiar și militar.

Sursă: SkyNews

Foto: Sviatlana Barchan | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday