La solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților și care merge la promulgare la președintele Iohannis.

Totodată, legea prevede că aplicarea și constatarea contravențiilor se fac direct de către polițistul rutier sau de către polițistul local. Până acum, polițiștii locali nu puteau contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea șoferului. De exemplu, un agent al Poliției Locale putea amenda un șofer care a parcat neregulamentar doar în cazul în care îl surprindea în flagrant.

Ținând cont de faptul că punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. În cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei (clasa a V-a de sancțiuni – între 21 și 100 de puncte-amendă)”, explică Avocatnet.ro

Inițiatorii proiectului au argumentat că, “la nivelul întregii țări, fenomenul opririlor, staționărilor și parcărilor neregulamentare a luat amploare datorită numărului din ce în ce mai mare de autovehicule înmatriculate și care circulă pe drumurile publice din România”. 

Totodată, aceștia consideră că, în condițiile în care polițiștii locali vor avea de acum dreptul de a solicita datele de identificare ale șoferilor autovehiculelor oprite, staționate sau parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor vehiculelor sunt mai mari decât cele pentru staționarea sau parcarea ilegală.

Sursa Foto: George Călin / Inqam

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday