Schimbările din compania Twitter, după ce noul proprietar Elon Musk a concediat aproape jumătate din personal, au provocat îngrijorări că măsurile de protecție ale platformei ar putea fi slăbite chiar în perioada în care în SUA au loc alegerile intermediare pentru Congres.

Temerile au fost amplificate când Musk a anunțat un plan care permitea oricărui utilizator să plătească pentru “bifa albastră” (care marchează conturile verificate), propunere amânată. Dacă ar fi fost pusă imediat în aplicare, ar fi putut provoca confuzie cu privire la conturile şi postările credibile, în special în perioada preelectorală.

Musk a promis că nu va modifica niciuna dintre politicile de moderare a conținutului decât după ce alegerile intermediare iau sfârşit. Însă, Paul Barrett, director adjunct al Centrului Stern pentru Afaceri și Drepturile Omului de la Universitatea din New York, a declarat că schimbările “au potențialul de a perturba alegerile de la mijlocul mandatului” şi că “au lăsat compania vulnerabilă, deoarece un număr mare de angajați, care ar fi fost atenți la utilizarea abuzivă a platformei, au fost deja concediați”. Barrett a mai enumerat posibilele probleme cu care utilizatorii reţelei de socializare s-ar putea confrunta în această perioadă critică: afirmațiile înșelătoare privind frauda electorală, încercările de intimidare a alegătorilor sau retorica violentă. Societatea va fi și mai puțin pregătită pentru a identifica și contracara noile tactici de manipulare.

Reprezentanții grupurilor care luptă pentru respectarea drepturilor omului au criticat valul de concedieri, cu argumentul că va fi afectată capacitatea platformei de a-și aplica politicile de respectare a standardelor în timpul alegerilor. Oficialii americani care supraveghează alegerile spun că în prezent nu există amenințări credibile la adresa integrităţii electorale. Au precizat că platformele private, precum Twitter, sunt responsabile pentru gestionarea oricăror dezinformări care ar putea apărea pe site-urile lor. 

Conform grupurilor pentru drepturile civile, chiar dacă deciziile lui Musk nu complică ziua alegerilor în sine, ele ar putea crea o stare generală de incertitudine în perioada critică de după aceasta, pe măsură ce voturile sunt numărate. Mai mult, ele au afirmat că graba de a lansa o funcție netestată poate duce la consecințe neintenționate după alegeri, cum ar fi furtul de identitate a celor implicați în procesul de numărare a voturilor și certificare a rezultatelor.

Sursa: CNN

Foto: Abed Rahim Khatib | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday