Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, a lansat luni un îndemn la acțiune și a insistat pentru crearea unui „pact istoric” pentru a îndeplini obiectivul-cheie de limitare a creșterii temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Guterres a subliniat că Statele Unite și China au o responsabilitate specială de a se alătura eforturilor pentru a transforma acest pact în realitate”.

Secretarul General a evidențiat importanța cooperării dintre SUA și China, care a suspendat discuțiile pe această temă cu Washingtonul în august, după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Guterres a adăugat: „Omenirea are de ales: să coopereze sau să piară. Este fie un pact de solidaritate climatică – fie un pact colectiv de sinucidere”.

„Suntem în lupta vieților noastre și pierdem”, a mai adăugat oficialul în timpul ceremoniei de deschidere a Summitului Liderilor Mondiali COP 27. „Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, temperaturile globale continuă să urce, iar planeta noastră se apropie rapid de puncte critice care vor face haosul climatic ireversibil. Suntem pe o autostradă spre iadul climatic, cu piciorul pe accelerație”.

Guterres a cerut liderilor lumii să susțină eliminarea treptată a folosirii cărbunelui până în 2040 la nivel global, iar membrii Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică să atingă acest obiectiv până în 2030.

La summitul de anul trecut din Scoția, națiunile lumii au promis să își întărească angajamentele privind clima în 2022. Însă aproape niciunul din statele cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon nu a anunțat, în cadrul conferinței din acest an, măsuri mai ferme în acest sens. Acum, Pakistanul conduce un grup de peste 100 de națiuni care își doresc compensație financiară pentru daunele provocate de schimbările climatice.

Surse alternative: The Washington Post, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday