Summitul climatic COP27, din Egipt. Presiuni asupra ţărilor bogate să-și respecte promisiunea de a ajuta cu 100 de miliarde de dolari anual țările sărace, pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Discutat încă din 2009, planul de a finanța un fond menit să ajute țările sărace să-și reducă emisiile este propus oficial abia acum, şi va fi probabil un punct central al dezbaterilor din Egipt. 

Ministrul de Externe al Egiptului a explicat că “promisiunea de 100 de miliarde de dolari pe an nu a fost încă respectată. De asemenea, finanțarea disponibilă în prezent se concentrează pe reducerea emisiilor, nu pe eforturile de adaptare, iar cea mai mare parte a finanțării se bazează pe împrumuturi. Actuala mobilizare a eforturilor ridică multe îngrijorări.”

Un raport al OMM arată că o serie de evenimente meteorologice extreme au loc la nivel mondial în ultimul an. Doar în ultimele luni, o treime din Pakistan a fost acoperită de ape, inundațiile provocând mii de decese şi strămutărea a milioane de locuitori. Nigeria a înregistrat și ea cele mai grave inundații din ultimul deceniu, iar China a suferit cel mai intens și îndelungat val de căldură înregistrat vreodată.

Summitul COP27 a început duminică în Egipt, unde delegaţi din aproape 200 de ţări s-au reunit pentru a discuta măsurile care trebuie aplicate pentru combaterea sau diminuarea schimbărilor climatice.

Sursa alternativă: The Guardian

Foto: Nitsuki | Dreamstime

Folosim cookies