Agenția rusă TASS citează un oficial rus care susține că o rachetă lansată de ucraineni ar fi lovit ecluza barajului: “Racheta nu a provocat pagube critice. Barajul este intact și nu sunt victime”.  Reuters precizează că nu a putut verifica această informație, iar rușii nu au prezentat dovezi pentru a susține aceste acuzații. Totodată, oficialii ucraineni nu au emis o reacție până la această oră. La scurt timp, autoritățile pro-ruse din Herson au susținut că orașul și unele localități din jur au rămas fără apă și energie electrică, în urma unor bombardamente ucrainene care ar fi distrus liniile de tensiune.

Barajul Nova Kakhovka a căpătat o importanță strategică vitală în ultimele săptămâni, în contextul contraofensivei ucrainenilor. Începând din octombrie, atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat că plănuiesc să distrugă barajul cu ajutorul explozibililor, într-o acțiune care ar inunda o mare parte din zona din aval și ar provoca probabil distrugeri majore în Herson și în jurul orașului.

Analiștii ISW considerau încă de acum două săptămâni că se pregătește un atac sub steag fals asupra barajului, care ar presupune inclusiv distrugerea acestuia. Aceștia explică faptul că o asemenea operațiune ar permite rușilor să acopere sau să justifice o retragere în stânga Niprului, într-o poziție mai ușor de apărat.

Volodimir Zelenski, președinte Ucrainei, a declarat la reuniunea Consiliului European de acum două săptămâni că are informații despre faptul că Rusia pregătește un atac terorist sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka. Mai exact, șeful statului ucrainean a declarat: ”Rusia își pregătește în mod voit terenul pentru un dezastru la scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și agregatele hidrocentralei Kakhovka”.

Potrivit lui Zelenski, barajul reține circa 18 milioane de metri cubi de apă, iar dacă ar fi aruncat în aer, 80 de localități ar fi inundate rapid.

Sursa: Reuters

Foto: Maxar

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday