Amiralul Marinei Charles A. Richard, șeful Comandamentului Strategic al Statelor Unite, a transmis într-un discurs susținut săptămâna aceasta în cadrul Simpozionului anual al Naval Submarine League, că războiul din Ucraina nu este cel mai mare conflict pe care îl vor vedea SUA.

Această criză din Ucraina în care ne aflăm acum este doar încălzirea”, a spus Richard. “Vine criza cea mare. Și nu va dura mult până ne vor fi testate limitele în moduri în care nu ne-au mai fost testate de mult. Trebuie să facem o schimbare rapidă, fundamentală, în modul în care abordăm apărarea acestei națiuni”, a continuat el.

Richards, care supraveghează programul de arme nucleare al SUA, a avertizat că China dezvoltă arme nucleare mult mai rapid decât SUA. “Pe măsură ce evaluăm nivelul nostru de descurajare împotriva Chinei, nava se scufundă încet. Se scufundă încet, dar tot se scufundă, deoarece, în principiu, [chinezii] pun capabilitățile în teren mai repede decât noi”, a spus Richard. “Nu va conta cât de bun este [planul nostru de operare], cât de buni sunt comandanții noștri, sau cât de buni sunt caii noștri, pentru că nu vom avea oricum suficienți. Și asta este o problemă pe termen scurt”.

Richard a mai spus că SUA trebuie să se uite la trecutul său de dezvoltare militară pentru a vedea cum și-ar putea crește dominația în sfera militară internațională: “Obișnuiam să știm cum să ne mișcăm rapid și am pierdut arta asta. Trebuie să ne întoarcem la a nu vorbi despre cum vom atenua eventualele eșecuri. Trebuie să ne întoarcem la modul în care puneam întrebări în această națiune, de genul: <<De ce avem nevoie? Sunt bani? Avem oameni? E nevoie de autorități? Care sunt riscurile?>> Așa am ajuns la Luna până în 1969. Trebuie să aducem o parte din asta înapoi. În caz contrar, China pur și simplu ne va depăși, iar Rusia nu va merge nicăieri prea curând”.

În ciuda îngrijorărilor lui Richard, președintele Chinei Xi Jinping a cerut recent o relație mai bună între SUA și China, în primul său mesaj public adresat președintelui american Joe Biden, după ce a obținut un nou mandat la conducerea asupra Partidului Comunist.

Lumea de astăzi nu este nici liniştită, nici stabilă. China şi Statele Unite sunt două ţări majore. Comunicarea şi cooperarea mai strânsă între noi vor contribui la aducerea unei mai mari stabilităţi şi certitudine lumii şi la promovarea păcii şi dezvoltării mondiale. China este pregătită să colaboreze cu Statele Unite pentru a găsi calea potrivită de a se înțelege una cu cealaltă în noua eră, pe baza respectului reciproc, a coexistenței pașnice și a cooperării. Acest lucru va aduce beneficii nu numai celor două țări, ci și întregii lumi”, a declarat Xi Jinping.

Surse: Newsweek, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday