UE: Numărul fără precedent de rachete balistice lansate de Coreea de Nord în 2022 reprezintă o amenințare gravă pentru toate națiunile și subminează pacea și securitatea internațională și regională.

Consiliul European a transmis azi într-un comunicat de presă că “condamnă ferm creșterea semnificativă a lansărilor ilegale de rachete de către Coreea de Nord, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală și racheta balistică cu rază scurtă de acțiune care a aterizat la sud de linia de limită nordică”.

Precizează că aceste acțiuni reprezintă o escaladare periculoasă a încălcării repetate de către regimul de la Phenian a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. “Numărul fără precedent de rachete balistice lansate de Coreea de Nord în 2022 reprezintă o ilustrare alarmantă a intenției sale de a continua subminarea regimului global de neproliferare. Acest lucru reprezintă o amenințare gravă pentru toate națiunile și subminează pacea și securitatea internațională și regională”, a transmis UE.

Blocul comunitar solicită un răspuns hotărât și unit din partea comunității internaționale, precum și punerea în aplicare a sancțiunilor ONU, necesare pentru a împiedica Coreea de Nord “să achiziționeze materiale, cunoștințe și finanțare care să susțină programele sale ilegale de arme”.

UE și-a exprimat și deplina solidaritate față de Japonia și Coreea de Sud și a reiterat apelul către nord-coreeni de “a înceta acțiunile agresive și destabilizatoare, de a respecta dreptul internațional și de a relua dialogul cu toate părțile relevante. Singura cale către pace și securitate durabilă este dialogul. UE își reiterează disponibilitatea de a sprijini un proces diplomatic semnificativ care vizează construirea păcii și securității și urmărirea denuclearizării complete, verificabile și ireversibile a Peninsulei Coreene”.

Sursă: Consiliul European

Folosim cookies