Consiliul European a transmis azi într-un comunicat de presă că “condamnă ferm creșterea semnificativă a lansărilor ilegale de rachete de către Coreea de Nord, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală și racheta balistică cu rază scurtă de acțiune care a aterizat la sud de linia de limită nordică”.

Precizează că aceste acțiuni reprezintă o escaladare periculoasă a încălcării repetate de către regimul de la Phenian a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. “Numărul fără precedent de rachete balistice lansate de Coreea de Nord în 2022 reprezintă o ilustrare alarmantă a intenției sale de a continua subminarea regimului global de neproliferare. Acest lucru reprezintă o amenințare gravă pentru toate națiunile și subminează pacea și securitatea internațională și regională”, a transmis UE.

Blocul comunitar solicită un răspuns hotărât și unit din partea comunității internaționale, precum și punerea în aplicare a sancțiunilor ONU, necesare pentru a împiedica Coreea de Nord “să achiziționeze materiale, cunoștințe și finanțare care să susțină programele sale ilegale de arme”.

UE și-a exprimat și deplina solidaritate față de Japonia și Coreea de Sud și a reiterat apelul către nord-coreeni de “a înceta acțiunile agresive și destabilizatoare, de a respecta dreptul internațional și de a relua dialogul cu toate părțile relevante. Singura cale către pace și securitate durabilă este dialogul. UE își reiterează disponibilitatea de a sprijini un proces diplomatic semnificativ care vizează construirea păcii și securității și urmărirea denuclearizării complete, verificabile și ireversibile a Peninsulei Coreene”.

Sursă: Consiliul European

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday