Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis azi într-un comunicat de presă că “respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina“.

MAE reiterează că “războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional“.

Context: Președintele Vladimir Putin a declarat vineri, în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, că “Occidentul a bătut în capul a milioane de oameni prostii istorice, inclusiv despre cursul real al celui de-al Doilea Război Mondial și rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste“.

Fără a cita dovezi, Putin a afirmat că Polonia nu și-a abandonat visele de a prelua anumite părți ale Ucrainei. Președintele Rusiei a menționat că “la Varșovia se vorbește despre ideea de a returna acele teritorii ale Ucrainei care au fost luate de la Polonia în 1939. (…)  În epoca sovietică, o parte din teritoriile istorice rusești au mers în Ucraina. Dar acest lucru a fost făcut voluntar, pentru a crea un spațiu cultural, umanitar și istoric comun. Acele teritorii [Vestul Ucrainei] au fost luate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Sunt situații cu totul diferite. Am renunțat de bună voie la teritorii istorice, dar acolo [în cazul Poloniei] au fost smulse cu forța în urma războiului. Unii oameni din Ucraina ar trebui să se gândească la asta“.

Ulterior, Polonia a transmis că astfel de declarații nu sunt decât dezinformare răspândită de Moscova în încercarea de a semăna discordie între Varșovia și Kiev.

Surse: MAE, Tass, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday