Conform presei chineze, Xi a declarat că întreaga comunitatea internațională ar trebui “să se opună utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”. Acesta a mai adăugat că “armele nucleare nu pot fi folosite și nu poate fi purtat un război nuclear, fiind nevoie de prevenirea unei astfel de crize”.

Declarația lui Xi Jinping a fost făcută în contextul în care Vladimir Putin a spus că “nu blufează” în privința armelor nucleare, după care și-a nuanțat declarația și a adăugat că “nu a spus nimic niciodată în mod proactiv referitor la utilizarea armelor nucleare”. De asemenea, președintele chinez a cerut Germaniei și Europei să se implice în eforturile de păstrare a păcii, dar și în facilitarea negocierilor. Cu toate acestea, Politico observă că Xi nu a vorbit despre refuzul Rusiei de a permite exporturile de cereale și nu a făcut vreo referire directă la Vladimir Putin. 

În schimb, în cadrul conferinței comune, Olaf Scholz a vorbit despre președintele rus și a precizat că i-a cerut lui Xi Jinping “să-și exercite influența pe care o are asupra Rusiei”. La finalul întrunirii, cei doi au declarat că nu doresc ca situația să devină mai tensionată și că “speră ca acest conflict să se termine curând”.

Surse: Politico, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday