Contractul, în valoare de 388 milioane de euro, se va derula pe o perioadă de trei ani, conform Ministerului Apărării Naționale. Astfel, primele avioane F-16 (second-hand), cu motoare de rezervă și suport logistic din partea SUA, sunt așteptate să intre în țară spre sfârșitul anului 2023. 

Aprobarea pentru acest proiect a fost obținută în decembrie 2021 de la Parlament. Contractul este sprijinit de Guvernul SUA, cu scopul de a spori capacitatea de apărare a României. 

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a. Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, precizează MApN.

Forțele Aeriene Române au în prezent un număr de 17 aeronave F-16, model mai vechi, care urmează și ele să fie modernizate și care sunt folosite pentru misiuni de Poliție Aeriană alături de aparate MiG-21 LanceR. Reamintim, în primăvară, MApN a decis să suspende toate zborurile cu aeronavele MiG-21 LanceR, din cauza numărului mare de defecțiuni și de accidente aviatice în care au fost implicate acestea. Ulterior, a revenit asupra deciziei și le-a prelungit serviciul cu un an, până în mai 2023.

Sursă: Ministerul Apărării Naționale

Sursă foto: Dreamstime | Frans-Sluijs

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday