Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene raportează că România a înregistrat a treia cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale în luna septembrie (+62,9%), după Bulgaria (+78,2%) și Ungaria (+67,5%).

Pe sectoare, comparativ cu septembrie 2021, cele mai puternice scumpiri la nivelul UE au fost în sectorul energetic (+105%) și în domeniul bunurilor intermediare (+19%). 

La nivelul Uniunii, indicatorul a crescut cu 4,9% din iulie în august și cu 1,5% din august în septembrie. În ultima lună, cel mai mult s-au scumpit prețurile la energie (+2,6%), apoi cele pentru bunurile de larg consum (+1%). Comparativ cu luna septembrie 2021, prețurile de producției industriale au crescut cu 41,9% în Zona Euro și cu 41,4% în UE.

Institutul român de Statistică a raportat că prețurile producției industriale au crescut cu +47% în luna septembrie, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, dar au scăzut ușor față de luna august. Procentul diferă de cel anunțat astăzi de Eurostat întrucât Biroul European folosește un indice armonizat, pentru a putea face comparații între țările membre.

Sursa: Eurostat

Sursa Foto: Pavel Losevsky / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday