Frontul de Sud. Ucrainenii privesc cu precauție informațiile potrivit cărora Armata Rusă se retrage din regiunea Herson pe malul stâng al Niprului și se tem de o capcană. ISW arată că semnalele sunt contradictorii și încă nu este clar dacă Armata Rusă va lupta sau nu pentru orașul Herson, cel mai mare oraș ocupat de ruși de la debutul invaziei.

ISW a observat că forțele ruse continuă să pregătească poziții de rezervă pe malul stâng (estic) al râului Nipru, în timp ce continuă să stabilească poziții defensive la nord-vest de orașul Herson și să transporte forțe suplimentare în dreapta Niprului. Unele unități de elită ruse, mai arată ISW, continuă să opereze pe malul drept (vestic), iar retragerea lor completă din nordul regiunii Herson ar fi un indicator mai clar că forțele ruse nu vor lupta pentru oraș, preferând o retragere organizată.

Pe rețelele de socializare ucrainene circulă informații potrivit cărora cel puțin o parte a soldaților ruși ar fi fost îmbrăcați în haine civile și o bătălie de gherilă urbană ar fi fost pregătită în orașul Herson. O parte a civililor au fost evacuați iar casele acestora sunt goale, ceea ce ar permite unităților ruse să pregătească posturi de atac.

Potrivit comandamentului militar ucrainean, rușii continuă să bombardeze linia frontului și chiar au sporit utilizarea aviației de atac în regiunea Herson, în condițiile unei aprovizionări dificile cu muniție pentru artilerie peste râu. La rândul său, Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au respins ieri cinci atacuri ucrainene în nordul regiunii Herson.

Frontul de Est. Armata Ucraineană a continuat să desfășoare operațiuni contraofensive spre Svatove și Kreminna. Potrivit ISW, forțele ruse au efectuat atacuri în estul regiunii Harkov și în vestul regiunii Luhansk. Surse ruse au susținut că Armata Rusă ar fi lovit o fabrică din orașul Harkov în care s-ar produce muniție pentru HIMARS. ISW arată că afirmația este absurdă.

Surse: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday