Alegerile intermediare din 8 noiembrie stabilesc componența Congresului, instituție cu rol de parlament în SUA, urmând a fi reînnoite toate mandatele din Camera Reprezentanților și o treime din cele din Senat. Senatul este format din 100 de membri, câte doi din fiecare stat, iar mandatul lor durează șase ani. Camera Reprezentanților în schimb este formată din 435 de membri, însă mandatele lor sunt mult mai scurte, de doar doi ani.

BBC explică faptul că în componența actuală a Senatului, democrații dețin majoritatea, destul de fragilă. Concret, ei dețin 48 de locuri, iar republicanii 50, însă doi senatori independenți au decis să voteze politicile democraților. În aceste condiții, rolul decisiv îl are vicepreședintele țării, în acest moment fiind Kamala Harris, care susține politicile lui Joe Biden. 

În general, alegerile intermediare sunt văzute ca un test dat la jumătatea mandatului președintelui, iar conform BBC, partidul aflat la putere este de cele mai multe ori învins. Situația ar putea fi aceeași și acum, întrucât Biden s-a confruntat cu o serie de probleme economice în ultima perioadă.

Deși președintele a promovat în primii doi ani de mandat diverse legi care au vizat problemele presante din SUA, cum ar fi schimbările climatice, controlul armelor și investiții în infrastructură, un sondaj Reuters/Ipsos arată că doar 40% dintre americani recunosc meritele sale și cred că problemele cele mai importante probleme sunt încă cele economice.

O altă problemă cu care Biden se confruntă este cea legată de ajutorul pe care SUA îl acordă Ucrainei. O parte a americanilor consideră că SUA oferă “prea mult” ajutor. Sondajele arătau că la începutul războiului, 6% dintre americani credeau că efortul statului pentru a ajuta Ucraina este prea mare, în timp ce acum 30% sunt de această părere. Este important de menționat că această părere este împărtășită în special de alegători republicani.

De altfel, chiar Kevin McCarthy, liderul republicanilor a afirmat că dacă ar avea majoritate în Congres, partidul său nu ar mai oferi atât de ușor ajutoare pentru Ucraina. Totuși, dacă una dintre cele două camere ale Congresului va fi câștigată de republicani, aceștia vor putea să blocheze proiectele de lege pe care Biden le propune. De fapt, o conducere republicană a Senatului ar putea decide pur și simplu să nu supună la vot niciunul dintre proiectele promovate de Joe Biden. 

Dacă republicanii vor prelua controlul asupra oricăreia dintre camere, vor putea controla comisiile de anchetă, astfel încât ar putea pune capăt anchetei privind atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Donald Trump, mai atrage atenția BBC.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday