Potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), continentul european s-a încălzit mai rapid decât oricare altă zonă de pe Pământ. Rezultatele vin cu o săptămână înaintea summitului climatic COP 27 din Egipt. 

OMM avertizează că statele nu reușesc să reducă emisiile formate după arderea combustibililor fosili, iar măsurătorile arată că temperaturile cresc deja cu rapiditate. Deși ritmul Europei în acest sens este unul ”bun”, apreciază organizația, el trebuie accelerate.

Rapoartele recente arată cum creșterea temperaturii alimentează fenomene meteorologice extreme. Numărul incendiilor de vegetație din Europa a fost de patru ori mai mare decât media ultimilor 15 ani. Vara trecută, o secetă cumplită a afectat continentul şi a secat râuri importante din punct de vedere economic, la scurt timp după cele mai distrugătoare inundații. Pe de altă parte, ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea stratului de gheață, între 1997 și 2021.

“Nici măcar societățile bine pregătite nu sunt ferite de impactul fenomenelor meteorologice extreme”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Temperatura globală a crescut deja cu aproximativ 1,2 grade Celsius peste media dinaintea Revoluției Industriale, deși emisiile de gaze cu efect de seră au fost reduse în UE cu 31% între 1990 şi 2020. Cercetătorii spun că, pentru limitarea consecințelor asupra climei, temperatura globală ar trebui menținută la 1,5 grade Celsius peste nivelul pre-industrial.

Surse alternative: CNN, World Meteorological Organization
Sursă Foto:Vadim Kozlovsky | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday