Moscova vrea să formeze o “legiune străină” cu soldații afgani de elită, care au luptat alături de trupele americane în timpul ocupației de 20 de ani, potrivit Associated Press. Recrutarea este condusă de mercenarii ruși Wagner, cu ajutorul unui comandant al forțelor speciale afgane care a locuit în Rusia, conform informațiilor obținute de AP de la trei foști generali afgani.

Astfel, rușii ar oferi salarii de 1.500 de euro pe lună, promițând azil atât pentru cei care se înrolează, cât și pentru familiile lor. În urma retragerii haotice a SUA din Afganistan, majoritatea luptătorilor afgani care au luptat de partea americanilor au fugit în Iran și nu se pot întoarce acasă, deoarece riscă să fie uciși de talibani.

Human Rights Watch a transmis că peste 100 de foști soldați afgani, ofițeri de informații și poliție au fost uciși sau au “dispărut” la doar trei luni după ce talibanii au preluat controlul, în ciuda promisiunilor de amnistie. Nu vor să lupte, dar nu au de ales. Aceștia spun «ce ar trebui sa facem? Dacă ne întoarcem în Afganistan, talibanii ne vor ucide», a declarat generalul afgan Abdul Raof Arghandiwal, adăugând că luptătorii afgani se tem cel mai mult de deportarea în Afganistan. 

Soldații americani care au luptat alături de forțele speciale afgane au avertizat de luni de zile că talibanii vor ucide aceste trupe, care s-ar putea alia ulterior cu inamicii SUA pentru a rămâne în viață. “Nu i-am scos [din țară] pe acești indivizi așa cum am promis, iar acum se întorc acasă frustrați. Nu, nu mi-aș dori să-i văd pe niciun câmp de luptă, sincer, și în niciun caz luptând cu ucrainenii, a spus Michael Mulroy, un fost ofițer CIA care a servit în Afganistan. 

Potrivit serviciilor de informații britanice, aproximativ o mie de mercenari Wagner sunt în prezent dislocați în Ucraina. Anterior, prezența lor a fost documentată în Siria și țările africane, unde au fost acuzați de crime de război și încălcări ale drepturilor omului. Un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA spune că o astfel de recrutare nu ar fi surprinzătoare, având în vedere că Wagner a încercat să recruteze soldați și în alte țări.

Nu este clar câți membri ai forțelor speciale afgane au fost contactați de ruși până în prezent, dar potrivit informațiilor obținute de AP, aproximativ 400 de comandouri analizează ofertele primite. Momentan, Rusia nu a răspuns solicitărilor din partea presei privind un punct de vedere legat de informațiile apărute în spațiul public.

Surse: The Guardian, Euronews

Foto: Dreamstime Robert Sholl

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday