Anunțul a fost făcut de Comandamentul Operațional “Sud” al Armatei Ucrainene, care a transmis: “Inamicul continuă să bombardeze infrastructura portuară în direcția Oceac [oraș-port în regiunea Nikolaev]. Ca urmare a loviturilor asupra a două remorchere civile, implicate în transportul unui șlep de cereale, a izbucnit un incendiu, iar controlul navelor a fost pierdut. Doi membri ai echipajului au fost uciși, un altul rănit a fost salvat, iar soarta altuia este necunoscută”.

Lângă podul Antonov din regiunea Herson, Forțele Ucrainene au distrus două șlepuri folosite de militarii ruși pentru a traversa pe malul stâng al Niprului, a mai anunțat Comandamentul.

Separat, ministrul rus al Apărării a transmis că este “inacceptabil” ca navele comerciale să continue să folosească coridorul securizat din Marea Neagră, câtă vreme Federația Rusă și-a suspendat participarea la acordurile încheiate cu ONU și Turcia.

Serghei Șoigu a declarat: “Mișcarea navelor de-a lungul coridorului de securitate este inacceptabilă, deoarece conducerea ucraineană și comanda Forțelor Armate îl folosesc pentru desfășurarea de operațiuni militare împotriva Federației Ruse. În condițiile actuale, nu poate fi vorba de garantarea securității oricărui obiect în direcția indicată, până când partea ucraineană nu acceptă obligații suplimentare de a nu folosi această rută în scopuri militare”. Șoigu a ținut să sublinieze că Rusia nu s-a retras din acordurile de facilitare a exportului de cereale, ci doar și-a suspendat participarea.

Surse alternative: Pravda.ua, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday