Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din ultimele câteva decenii. Nu există indicii care să confirme faptul că Rusia își extinde războiul și în alte țări, dar tensiunile în creștere ne fac mai expuși la amenințări, operațiuni de informații și campanii de influență“, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store.

În acest context, forțele aeriene au anulat exercițiul militar cu avioane F-35 din SUA. Generalul Eirik Kristoffersen, șeful forțelor armate ale Norvegiei, a explicat că preferă să țină aeronavele în țară în această perioadă. Generalul se așteaptă ca această situație tensionată să dureze cel puțin un an.

Totodată, ministrul Apărării, Arlid Gram, a precizat că forțele armate ale Norvegiei vor petrece de acum “mai puțin timp antrenându-se și mai mult timp efectuând sarcini operaționale”, adăugând că Garda Internă, o forță de mobilizare rapidă, va juca de asemenea un rol mult mai activ.

Guvernul a refuzat însă să ofere detalii concrete privind schimbările, dar a transmis că această măsură implică acordarea de resurse suplimentare forțelor armate. Premierul Store a explicat faptul că această măsură nu este rezultatul unui anumit eveniment, ci una preventivă, și nu va fi simțită de majoritatea norvegienilor.

Reuters scrie că țara nordică și-a desfășurat pentru prima dată forțele armate pentru a garanta securitatea platformelor offshore și facilităților onshore după apariția scurgerilor din gazoductele Nord Stream, pe 26 septembrie. Norvegia este cel mai mare exportator de gaze naturale către UE, livrând aproximativ un sfert din totalul importurilor UE, după o scădere a fluxurilor rusești.

Surse: Financial Times, Reuters

Foto: Lockheed Martin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday