Potrivit șefului rafinăriei spaniole Repsol, citat de Bloomberg, unele părți ale Europei se află într-un deficit de produse rafinate precum motorina, păcura, sau combustibilul pentru avioane. 

“Rămânem fără distilate intermediare în unele țări europene”, a declarat directorul general Josu Jon Imaz în cadrul unei conferinţe. “Există posibilitatea ca preţul motorinei sa mai crească în următoarele luni”.

Europa este importator net de produse distilate intermediare, folosite în anumite rafinării pentru obținerea carburanților, iar consumul pe timp de iarnă crește. Din cauza războiului și a sancțiunilor, livrările din Rusia au scăzut, oferta generală pe piața combustibililor fiind mult redusă. În același timp, o parte a termocentralelor care folosesc în mod obișnuit gaze naturale au trecut producția pe păcură, din cauza livrărilor reduse de gaze. Nivelul stocurilor Statelor Unite sunt şi ele în scădere, iar peste toate acestea s-au suprapus recentele greve ale lucrătorilor din rafinăriile franceze, care au determinat o creștere a importurilor de carburanți.

Sursa: Bloomberg

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday