Publicația americană Business Insider scrie că prin dezvoltarea Metaversului, Meta urmărește și să restabilească o formă de control asupra datelor despre utilizatorii Apple, pe care le-a pierdut în urma unui update de confidențialitate introdus anul trecut în iOS. Procedura este comparată de experți cu dezvoltarea sistemului de operare Android de către Google, însă ”Mark Zuckerberg pare să fi învățat doar lecțiile greșite din istoria recentă”.

Anul trecut, Apple și-a schimbat politica de confidențialitate, lucru ce a îngreunat eforturile aplicației Facebook (Meta) de a colecta date comerciale despre utilizatori și astfel să plaseze publicate și, în cele din urmă, să obțină bani de la companiile care se promovează online. Conform analistului Mark Zgutowicz: “Apple a făcut, în esență, ca profiturile Facebook să revină la medie, deoarece a eliminat o sursă masivă de date în ceea ce privește accesul la datele utilizatorilor”.

Peste 95% din veniturile Meta provin din dispozitive mobile, arată alt analist, Laura Martin. Noua politică a companiei, corelată cu decizia Apple de anul trecut, s-ar putea traduce în venituri cu zece miliarde de dolari mai mici în acest an, i-a avertizat pe investitori directorul de operațiuni: “Scopul este să luăm locul iPhone-urilor în centrul vieții consumatorilor”. De la începutul anului, pe fondul scăderilor de profit, valoarea acțiunilor companiei a scăzut cu 70%.

Tot pentru a concura Apple, Google a dezvoltat în urmă cu peste un deceniu sistemul de operare Android, care se regăsește pe cele mai multe dintre smartphone-uri. Diferența dintre produsul de atunci al Google și cel în care investește Meta acum este cererea, care atunci a existat, subliniază Business Insider.

Google a văzut unde se îndreaptă Apple și a continuat să dezvolte Android astfel încât să se potrivească cu iOS, dar și propriile smartphone-uri, pentru că ele erau așteptate de consumatori, arată publicația americană: “Pariul Google a dat roade. Android este acum sistemul de operare dominant la nivel mondial”. Analiștii Wall Street sunt sceptici că Meta va reuși să facă acum același lucru, din cauza faptului că investește într-un produs în mare măsură netestat.

Analiza integrală pe Business Insider

Sursa foto: Facebook Mark Zuckerberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday